Σαμαρόπετρα Αμπελώνας

Σαμαρόπετρα Αμπελώνας - Οινοποιείο Κυρ Γιάννη στον Άγιο Παντελεήμονα - Αμύνταιο

Το οινοποιείο Κυρ-Γιάννη και ο αμπελώνας του βρίσκεται στην κτηματική περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα στο Αμύνταιο Φλώρινας και συγκεκριμένα στις όχθες της λίμνης Βεγορίτιδας, που ορίζεται από τα βουνά του Καϊμακτσαλάν και του Βερμίου. Το οινοποιείο δημιουργήθηκε με σκοπό να τονώσει την ανάπτυξη στην περιοχή και τέθηκε τελικά σε λειτουργία χάρη για τις συστηματικές προσπάθειες του ιδρυτή του οινοποιείου Γιάννη Μπουτάρη. Σήμερα στο Αμύνταιο η αμπελουργική ζώνη, έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο ελπιδοφόρες ελληνικές περιφέρειες οινοποίησης. Έχει ένα χαρακτηριστικό μικροκλίμα και το έδαφος είναι κατάλληλο για την παραγωγή υψηλής ποιότητας κρασιών, λόγω του μεγάλου (ιδανικού) υψομέτρου της περιοχής και των τεσσάρων λιμνών γύρω από αυτό.

Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες βρίσκονται σε υψόμετρο περίπου 700 μέτρων, που καλύπτουν συνολική επιφάνεια των 16,5 εκταρίων, στον Αγ.. Παντελεήμονα, εντός της περιοχής Αμυνταίου ΠΑ. Τα έδαφη εδώ είναι αμμώδη και φτωχά, δίνοντας την δυνατότητα να παράγουν κρασιά με υψηλή φινέτσα και πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα. Το κλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται από κρύους χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια, ενώ η παρουσία των τεσσάρων λιμνών κάνει το μικροκλίμα ηπιότερο και κατάλληλο για την καλλιέργεια λευκών ποικιλιών. Επιπλέον, η πρακτική της συμβατικής γεωργίας σε μια συνολική έκταση 30 εκταρίων, εγγυάται τον έλεγχο της εφαρμογής γεωργικών μεθόδων και της χρήσης επιλεγμένων πρώτων υλών. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται εδώ είναι οι διεθνείς λευκές ποικιλίες Sauvignon Blanc, Chardonnay, Gewurztraminer, και οι ελληνικές ποικιλίες Ροδίτης, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά και Malvasia Aromatica.

Το οινοποιείο στο Αμύνταιο είναι εξοπλισμένο με ανοξείδωτες δεξαμενές ζύμωσης χωρητικότητας από 10 – 200 HL, συνολικής χωρητικότητας 1200 τόνων. Οι εγκαταστάσεις του οινοποιείου παρέχουν επίσης τη δυνατότητα ελέγχου θερμοκρασίας, τράπεζας επιλογής, κρυοεκχύλισης κατά την οινοποίηση, ενώ διαθέτουν πνευματικά πιεστήρια και μία VINIMATIC 30 τόνων.