Έκθεση εικόνων

View the embedded image gallery online at:
https://bellatoumpa.gr/el/proorismoi/prespes#sigProId90f3d8c239

Πρέσπες

Οι Πρέσπες αποτελούν διάσημη για το φυσικό της κάλλος τριεθνή ορεινή λιμναία περιοχή στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και την Π.Γ.Δ.Μ. που πήρε την ονομασία της από τις λίμνες μικρή και μεγάλη Πρέσπα

Απέχουν από τον Άγιο Παντελεήμονα περίπου 75 χλμ.

Βρίσκονται σε υψόμετρο περίπου 855 μ. με δεσπόζοντα σημεία τους την ύπαρξη των δύο λιμνών: την Μεγάλη Πρέσπα που χωρίζεται ανάμεσα στην Ελλάδα, την Π.Γ.Δ.Μ και την Αλβανία και την Μικρή Πρέσπα η οποία ανήκει κυρίως στην Ελλάδα (τα 43,5 περίπου τ.χλμ.) ενώ το μικρότερο τμήμα της (λιγότερο από 4 τ.χλμ.), προς τα δυτικά, ανήκει στην Αλβανία. Λόγω της καθόδου της στάθμης του νερού στη Μικρή Πρέσπα, το μέρος που ανήκει στην Αλβανία, έχει σχεδόν εξαφανιστεί.

Oι Πρέσπες, βρίσκονται στον Νομό Φλώρινας. Λικνισμένες από τα ψηλά βουνά, είναι ο μεγαλύτερος εθνικός δρυμός της Ελλάδας, ένα από τα ελάχιστα φυσικά καταφύγια για πουλιά και άλλα ζώα (περισσότερα από 250 είδη), πολλά από τα οποία είναι υπό εξαφάνιση. Στις Πρέσπες διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από όλη την Ελλάδα. Τις λίμνες περιβάλουν οι ορεινοί όγκοι του Βαρνούντα και του Τρικλαρίου(Σφήκα) , ενώ βορείως ο ορεινός όγκος του Ξεροβουνίου (σλ. Σούβα Γκόρα 1857 μ.) και της Γκαλιτσίτσας (2288 μ.), χωρίζει την Οχρίδα από την Μεγάλη Πρέσπα. Η Μεγάλη Πρέσπα, υπό τον μεγάλο ορεινό όγκο που την περιβάλλει, όπως και όλη η γύρω περιοχή, επικοινωνεί υπόγεια με την λίμνη της Οχρίδος, και κατά καιρούς την στάθμη των υδάτων τους μεταβάλλεται.

Oι Πρέσπες αφήνουν κυριολεκτικά με ανοιχτό το στόμα τον ανυποψίαστο επισκέπτη, καθώς μπροστά στα μάτια του ξετυλίγονται εικόνες, που ίσως είχε αντικρίσει μόνο σε ντοκιμαντέρ. Ένα στοιχείο που δεν είναι τόσο γνωστό στο ευρύ κοινό είναι πως τα σχεδόν κάθετα βράχια στην αριστερή όχθη της Μεγάλης Πρέσπας, αποτέλεσαν καταφύγιο και τόπο πνευματικής άσκησης γιαn μοναχούς από το 14ο αιώνα αποτελώντας κέντρο μοναχισμού στη διάρκεια της τουρκοκρατίας.

Το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου είναι το σήμα κατατεθέν της Μικρής Πρέσπας αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Στο νησί βρίσκονται τα ερείπια της περίφημης εκκλησίας του Aγίου Aχιλλείου. Xτισμένη από τον Tσάρο Σαμουήλ την πρώτη χιλιετία μετά Xριστόν, δείχνει ακόμα και σήμερα την αυτοκρατορική καταγωγή της.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « The Spa Town of Almopia Prespes »