Έκθεση εικόνων

Πόλη της Φλώρινας

Μια πόλη πνιγμένη στο πράσινο κτισμένη στους πρόποδες του όρους Βίτσι που την διασχίζει ο γραφικός ποταμός Σακουλέβας, στις όχθες του οποίου στέκουν υπέρλαμπρα τα νεοκλασικά κτίρια κόσμημα της πόλης.

Απέχει από τον Άγιο Παντελεήμονα 35 χλμ.

Ο επισκέπτης μπορεί να αρχίσει την γνωριμία του με την πόλη από το Αρχαιολογικό Μουσείο, δίπλα στον Σιδηροδρομικό Σταθμό. Σε ένα από τα παλιά κτίρια του σταθμού στεγάζεται και λειτουργεί η Πινακοθήκη Φλωρινιωτών ζωγράφων, που διατηρεί η Στέγη Φιλοτέχνων Φλώρινας και όπου εκτίθενται δείγματα των Φλωριναίων δημιουργών. Από την οδό Ιωάννου Άρτη, βρίσκουμε τον Σακουλέβα, το ποτάμι της Φλώρινας. Η εικόνα διαφέρει ανάλογα με την εποχή. Άλλα χρώματα την άνοιξη, άλλα το φθινόπωρο και διαφορετικά τον χειμώνα. Ο λόφος του Αγίου Παντελεήμονα φαίνεται κοντινός. Προχωρώντας ο επισκέπτης βλέπει τα κτίσματα – αντιπροσωπευτικά δείγματα της αρχιτεκτονικής του παρελθόντος. Στην αριστερή πλευρά του ποταμού το 2ο Δημοτικό Σχολείο, το σπίτι του Τέγου Σαπουντζή (1ου Δημάρχου της πόλης στα 1912), εργαστήρια δύο Φλωριναίων ζωγράφων, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, και το σπίτι του Βογιατζή όπου γύρισε αρκετές σκηνές της ταινίας «ο Μελισσοκόμος» ο Θόδωρος Αγγελόπουλος. Δεξιά το εργαστήρι του αείμνηστου ζωγράφου Στερίκα Κούλη, η Μητρόπολη, το 3ο Γυμνάσιο και στο Κέντρο το κτίριο του Φ.Σ.Φ. «Ο Αριστοτέλης», του παλαιότερου εν ενεργεία πολιτιστικού Συλλόγου. Απέναντι και δεξιά του Συλλόγου στέκει ακόμη το τριώροφο σπίτι του «Πέϊου», ένα από τα παλαιότερα παραδοσιακά αστικά αρχοντικά της πόλης. Συνέχεια της διαδρομής η πλατεία δικαιοσύνης με τα περιποιημένα δημόσια κτίρια, τις εγκαταλειμμένες παλιές φυλακές και το τουρκικό λουτρό (χαμάμ). Ο παρόχθιος περίπατος εκτός από τις εικόνες αντίθεσης που δίνει, οδηγεί στην παλιά Γεωργική Σχολή, σημερινά Τ.Ε.Ι. και στον Άγιο Νικόλαο. Η επιστροφή μπορεί να γίνει από τον κεντρικό δρόμο, την Μεγάλου Αλεξάνδρου όπου βρίσκονται το 4ο Δημοτικό Σχολείο (Πρώην Παιδαγωγική Ακαδημία),τα δικαστήρια, η παλιά Νομαρχία, το Δημαρχείο, το παλιό οικοτροφείο, το παιδικό παράρτημα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης «Βασιλικής Πιτόσκα» στο κτίριο Γεωργιάδη, και το «Διεθνές» όπου στεγάζεται η Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας και όπου γυρίστηκαν σκηνές με τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι στις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Παρακάτω ο εμπορικός δρόμος και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, κτίριο σε νεοβυζαντινό στυλ χτισμένο το 1931. Απέναντι, το δρομάκι οδηγεί στο σπίτι του «Εξάρχου» όπου σύντομα θα μεταφερθεί το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Δίπλα στην αγορά, στον 1ο όροφο, πάνω από το ΚΑΠΗ, λειτουργεί ο συνεταιρισμός γυναικών «η Πελαγονία» που αναπαράγει και πουλά παραδοσιακές φορεσιές, όμορφες μαντήλες και υφαντά. Τα πιο φημισμένα προϊόντα που αγοράζει κανείς στην αγορά είναι οι φλωρινιώτικες πιπεριές- οι καυτερές τσούσκες, τα φασόλια, τσάϊ του βουνού, μήλα και αναλόγως εποχής φράουλες. Αγορές «εις ανάμνησιν» στα εργαστήρια με τα τοπικά γλυκά κουταλιού και τα μοναδικά πλεχτά κεριά, των κηροπλαστών της Φλώρινας.

Τα ενδιαφέροντα σημεία και οι περίπατοι είναι πολλοί ανάλογα με τη διάθεση και τον χρόνο του επισκέπτη μέσα στην πόλη ή σε μικρές διαδρομές γύρω από αυτήν με πιο χαρακτηριστικές τον Λόφο του Αγίου Παντελεήμονα ή την παρόχθια προς Άλωνα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Town of Florina The “aquatic” town, the fairy of waterfalls. »